CAUTA BATERIA
Auto / Moto
Tractiune
Semitractiune
Stationare
Redresoare
Accesorii Baterii
Fotovoltaice
Produse

Fenomenele care apar la bateriile aflate in repaus timp indelungat

Fenomenele care apar la bateriile aflate in repaus timp indelungat

 

Ce se intampla cu bateriile care stau descarcate pe timp indelungat sau sunt supraincarcate ?

Sulfatarea

SulfatareCand bateriile se descarca, se formeaza cristale din sulfat de plumb. Daca bateria nu este incarcata imediat, cristalele cresc, devin ireversibile electrochimic si bateria pierde din capacitate si se deterioreaza prematur. In timpul procesului de incarcare are loc desulfatarea bateriei prin descompunerea cristalelor mari de sulfat de plumb (PbSO₄).

PIERDEREA (CONSUMUL) DE APA

deshidratareEste datorata procesului de electroliza a apei care are loc in bateriile cu Pb si acid sulfuric (H₂SO₄). Apa se descompune in oxigen (O₂) si hidrogen (H), procesul fiind mai pronuntat la supraincarcarea bateriei, pentru tensiuni de incarcare de peste 2.4V/element adica peste 14.4V/baterie. Folosirea aliajelor Pb Ca a avut ca prim scop reducerea consumului de apa sub 1g/Ah si realizarea bateriilor fara intretinere tehnologica.

STRATIFICAREA ELECTROLITULUI

stratificareApare in orice baterie cu electrolit liber datorita atractiei gravitationale. Este mai redusa in bateriile cu electrolit fixat in separatori de tip AGM si nu apare in bateriile cu electrolit fixat in gel. Stratificarea face ca bateria sa aiba electrolit cu densitati diferite, in partea de sus cu densitate redusa si in crestere catre partea inferioara. Acest fenomen duce la reducerea performantelor la partea superioara si cresterea coroziunii si sulfatarii la partea inferioara a placilor din baterie. S-a analizat experimental si se utilizeaza in bateriile de tractiune un sistem de amestecare continua a electrolitului numit “air mixing system” (destratificare). Acest sistem permite cresterea performantelor bateriilor cu aproximativ 20%. Incarcarea bateriilor este un alt mod de a reface omogenitatea electrolitului.

3 comentarii

  1. Salut, data de fabricatie este trecuta pe baterie in cult este stantata si se descifreaza astfel exemplu: (CB 241307) asta inseamna CB=caranda batery
    24=saptamana din anul respectiv
    13=anul fabricatiei
    07=ziua fabricatiei

    Deci a fost fabricata in data de 07.saptamana 24 a anului 2013.Sper ca te va ajuta.

  2. Bunaziua am obaterie caranda de peste 5ani .Sunt multumit , Dar as vrea sa stiu cum aflu data de fabricatie ,ce reprezinta cifrele si literele impregnate pe carcasa?Vreau sa stiu daca a stat mult in magazin cind cumpar alta.MULTUMESC:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prezentare video
Aniversare 25 de ani
Testare automata
Produsele noastre
sunt verificate
inaintea punerii in vanzare cu ajutorul
laboratorului de testare automatizata
DIGATRON.
Doi oameni

Customer login

parola uitata