Intrebari si raspunsuri

Intrebari si raspunsuri

 

Intrebari si raspunsuri privind exploatarea bateriilor si a instalatiei electrice de pe autovehicule

 

Cum aflu data de fabricatie a unei baterii Caranda? Are inscriptionat pe ea urmatorul cod: CB21165 ?

Data fabricatiei o gasiti stantata pe monoblocul bateriei in urmatoarea formula: CB xxxxx
- CB reprezinta - Caranda Baterii
- primele doua cifre reprezinta saptamana din an, 
- urmatoarele doua cifre reprezinta anul
- ultima cifra reprezinta ziua din saptamana in care a fost fabricata bateria.
De exemplu: CB21165 semnifica -> saptamana 21, din 2016, ziua a-5-a din saptamana, adica 27 mai 2016.

Care este temperatura optima pentru pastrarea unei baterii?

Bateriile se conserva cel mai bine la temperaturi sub 20°C. La temperaturi peste 20°C fiecare crestere de 10°C are ca efect injumatatirea duratei de viata a bateriei. 

Daca nu circul in timpul iernii, unde sa tin bateria: in bucatarie sau in pivnita ?

Bateriile se conserva mai bine la rece decat la cald. Deci, daca in pivnita dumneavoastra temperatura nu coboara sub 0°C este mai bine sa o tineti acolo. In bucatarie sau in casa temperatura este mai mare si bateria se autodescarca mai usor. Daca bateria este pastrata la temperaturi joase si intentionati sa o folositi a doua zi, este recomandat sa o aduceti in casa la caldura cu o seara inainte. 

E mai bine sa folosesc un robot de pornire sau un redresor ?

Daca nu puteti porni, un robot va furnizeaza curentul necesar ca sa demarati o singura data. Robotul nu rezolva problema incarcarii bateriei dumneavoastra (care poate fi descarcata sau defecta). Robotul va permite sa demarati atunci cand va grabiti si nu aveti timp sa puneti bateria la incarcat la un redresor. Utilizarea unui redresor pentru reincarcarea bateriei implica mai multe ore de incarcare, timp in care nu puteti utiliza masina. 

Eu nu circul iarna. Ce sa fac cu bateria ?

Este foarte important sa incarcati bateria cu un redresor inainte de a nu mai circula. Daca bateria sta descarcata, se sulfateaza si foarte probabil in primavara nu o veti mai putea utiliza. Daca lasati bateria pe masina, asigurati-va ca nu aveti consumatori care dreneaza energie din baterie. Daca vreti sa depozitati bateria, nu o tineti la temperaturi peste 20°C. Bateriile se pastreaza mai bine la temperaturi joase, decat la temperaturi inalte. 

Am un camion cu 2 baterii de 12V inseriate. Una nu mai este buna. Ce sa fac ?

Va recomandam sa le schimbati pe amandoua. Daca veti schimba numai una, este foarte probabil ca in scurt timp sa trebuiasca sa mai schimbati inca o baterie. Cand utilizati 2 baterii legate in serie este important ca cele doua baterii sa aiba acelasi grad de uzura pentru ca rezistenta interna si fie aproximativ egala si incarcarea sa se faca uniform. Va recomandam sa instalati un sistem de egalizare a tensiunii de incarcare pentru a prelungi durata de viata a bateriilor folosite in circuitele de 24V. 

Cum stiu cat ma mai tine bateria ?

Exista aparate de masura capabile sa aproximeze capacitatea bateriei. In general trebuie sa va adresati unui service specializat, care dispune de aparate de test pentru acumulatori auto, capabile sa masoare rezistenta interna a bateriei si sa afiseze capacitatea aproximativa in Ah de care mai dispune bateria instalata pe autovehicul. 

Cand ma duc la mare pot sa utilizez bateria de pe masina ca sa fac lumina in cort ?

Nu va recomandam sa folositi bateria de pe masina pentru a alimenta alti consumatori in afara celor instalati de producator. Riscati sa descarcati bateria si sa nu mai puteti demara la sfarsitul vacantei. Daca totusi decideti sa utilizati bateria de pe masina trebuie sa va asigurati ca o incarcati cu un redresor sau un incarcator cu panouri solare inainte de plecare. 

Pot sa pun pe masina o baterie de capacitate mai mare decat cea recomandata in cartea masinii ?

Da, puteti pune o baterie cu capacitate mai mare. Trebuie totusi sa va asigurati ca alternatorul este capabil sa o incarce si ca locul in care este amplasata bateria poate acomoda dimensiunile bateriei pe care vreti sa o achizitionati. 

Este normal daca la bornele bateriei se formeaza un praf alb nisipos ?

Nu este normal. Inseamna ca exista prelingeri sau scurgeri de electrolit pe langa borna bateriei. Mergeti la un service de baterii si solicitati etansarea bornei respective. 

Am un redresor artizanal. Pot sa-l folosesc ca sa incarc bateria ?

Nu recomandam folosirea redresoarelor artizanale. S-ar putea ca tensiunea pe care o furnizeaza sa nu fie cea necesara si sa supraincarcati bateria. Este mai bine sa achizitionati un redresor automat inteligent, care este mai compact si va scuteste de griji. 

Pot sa utilizez baterii auto pentru instalatii solare ?

Puteti, dar nu va recomandam, caci durata lor de viata va fi scurta. Bateriile auto nu sunt construite pentru a fi utilizate in aplicatii ciclice cu descarcari adanci, asa cum sunt aplicatiile fotovoltaice. Pentru acest tip de aplicatii trebuie sa folositi acumulatori stationari, care sunt construiti cu o tehnologie diferita. 

Bateria de pe automobil curge. Ce sa fac ?

Daca bateria este in garantie, sa va adresati imediat celui de la care ati cumparat-o. Daca ati utilizat-o corect, beneficiati de garantie. Daca nu mai este in garantie trebuie sa achizitionati una noua. Bateria contine acid sulfuric, care este foarte coroziv si poate deteriora alte componente daca nu rezolvati problema in cel mai scurt timp.

Ce se intampla daca instalez un sistem de putere ca sa ascult muzica tare in masina ?

Trebuie sa achizitionati probabil o baterie auxiliara ca sa alimentati statia de putere. In caz contrar, riscati sa suprasolicitati bateria de pornire de pe autovehicul. Pentru partea de sunet va recomandam baterii stationare, care sunt construite cu o tehnologie diferita de cea utilizata pentru bateriile auto. Suplimentar trebuie marita capacitatea de incarcare a alternatorului (inlocuirea cu unul de putere mai mare, adaptata noilor cerinte). 

Am un tir si iarna am nevoie de mai multa caldura in masina. Pot sa-mi instalez un sistem suplimentar de incalzire ?

Puteti, dar trebuie sa considerati achizitionarea unei baterii suplimentare. In caz contrar, riscati sa suprasolicitati bateria de pornire de pe autovehicul. Pentru partea de incalzire, va recomandam baterii stationare care sunt construite cu o tehnologie diferita de cea utilizata pentru bateriile auto. Suplimentar trebuie marita capacitatea de incarcare a alternatorului (inlocuirea cu unul de puterea adaptata noilor cerinte).

M-a lasat bateria. Ce baterie sa-mi cumpar? Care este cea mai buna ?

Cumparati o baterie avand aceleasi caracteristici tehnice cu ale celei vechi (tensiune, capacitate, curent de pornire si dimensiuni geometrice). Pentru alegerea unei noi baterii consultati si explicatiile din pagina "Alegerea bateriei" sau Selectorul nostru de baterii. 

Mi-am cumparat un invertor pe care il alimentez de la priza de bricheta. Are efect asupra bateriei ?

Raspunsul depinde de puterea invertorului si de bilantul energetic al autovehiculului dumneavoastra. In orice caz, va recomandam sa il folositi numai atunci cand rulati ca sa folositi curentul din alternator si cat mai putina energie din baterie. 

De cate ori sunt la drum imi incarc celularul de la priza de bricheta. Este OK ?

Da. Curentul necesar incarcarii celularului este suficient de mic ca sa nu influenteze starea de incarcare a bateriei. Energia necesara incarcarii celularului prin adaptorul conectat la priza de bricheta va fi furnizata in timpul rularii de catre alternator fara a afecta starea de incarcare a bateriei. 

Am o motocicleta si in fiecare primavara ma lasa bateria. Ce sa fac ?

Achizitionati un redresor cu care veti incarca bateria cand nu mai circulati cu motocicleta. Un redresor automat inteligent, ca cele fabricate de firma CTEK va permite sa lasati acumulatorul cuplat la redresor mai multe luni. Redresorul „stie” sa nu supraincarce bateria si sa o mentiona la nivelul maxim de incarcare pe durata cat nu o folositi. Tot ce trebuie este sa aveti acces la o priza ca sa alimentati redresorul care incarca bateria. 

Sunt marinar si plec cate 6 luni. Cand ma intorc, masina nu mai porneste. Ce sa fac ?

Achizitionati un redresor cu care veti incarca bateria inainte de a pleca in voiaj. Un redresor automat inteligent, ca cele fabricate de firma CTEK va permite sa lasati acumulatorul cuplat la redresor mai multe luni. Redresorul „stie” sa nu supraincarce bateria si sa o mentina la nivelul maxim de incarcare pe durata cat nu o folositi. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti acces la o priza ca sa alimentati redresorul care incarca bateria. 

Ce fac cu bateria veche ? Primesc un discount daca o predau cand o iau pe cea noua ?

In baza Hotararii de Guvern HG 1132/2008, trebuie sa predati vanzatorului bateria veche pentru a fi reciclata. Daca nu aveti bateria veche pentru a o preda in schimbul celei noi, va trebui sa platiti o taxa suplimentara de 10% din valoarea noii baterii, taxa pe care o puteti insa recupera in termen de 30 de zile de la achizitionare, cand veniti cu bateria veche. Daca predati bateria veche in momentul achizitiei, aceasta taxa de 10% nu va mai fi perceputa. Prin urmare, nu primiti o reducere pentru predarea bateriei vechi, dar nu mai sunteti taxat suplimentar. 

13 comentarii

  1. Codul inscris(stantat) pe bateria GB12-12 nu reprezinta data de fabricatie. Acest cod este folosit de producatorul BSB pentru urmarirea comnzilor si loturilor produse.
   Data de fabricatie pentru bateriile BSB este data inscrisa pe eticheta autocolanta (data de vanzare) la care se scad maxim 6 luni.

 1. Buna ziua! Am achizitionat acum o saptamana o baterie Varta din magazinul Caranda Constanta. Am observat ca masina nu porneste din prima, si cred ca nu am luat o baterie destul de puternica pentru toti consumatorii. Detin bonul si garantia, se poate schimba cu una mai puternica, cu diferenta de pret necesara?

 2. Buna baterie !!
  Am avut Caranda de 70Ah la un Opel cu motor diesel 2.0 turbo..
  codul de fabricatie este CB01101 ( ianuarie 2010) . Am cumparat bateria in 2011 si m-a tinut 6 ani . Anul acesta cand a dat gerul , mi-a murit dar si-a revenit dupa ce am tinut-o o noapte in casa . Insa tot nu mai este cum era…
  Intrebarea mea este daca se merita sa cumperi o baterie care a stat mai mult de un an nevanduta in magazin sau in depozit ???

  1. Buna ziua,
   In general o baterie auto trebuie incarcata dupa maxim 6 luni daca a stat nefolosita pe raft. O baterie auto poate fi foarte buna si dupa 12-18 luni de la data fabricatiei cu conditia sa fi fost incarcata periodic cu un redresor corespunzator conform celor enuntate mai sus.

 3. Buna ziua,
  Data fabricatie o gasiti stantata pe monoblocul bateriei in urmatoarea formula: CB xxxxx
  CB reprezita – Caranda Baterii
  Primele doua cifre reprezinta saptamana din an
  Urmatoarele doua cifre reprezinta anul
  Ultima cifra reprezita ziua din saptamana in care a fost fabricata.
  Cu speranta ca v-am raspuns la intrebare va asteptam la unul din magazinele noastre din bucuresti si din tara.

  O zi excelenta!

 4. Am cumparat acum 3 luni un acumulator Caranda, 66 Ah si am constatat ca dupa 3 zile pusa pe masina se descarca. O incarrc la redresor si iar se descarca in acelasi timp.Cred ca nu mai tine curent in ea. Am certificatul de garantie.

  1. Buna ziua,
   Va rog sa va prezentati cu masina la magazinul Caranda cel mai apropiat. Trebuie sa aveti cu dumneavoastra certificatul de garantie si bonul fiscal sau factura. Personalul specializat de la magazinul Caranda va verifica consumatorii de pe masina, sistemul de incarcare a bateriei si parametrii bateriei. In functie de diagnostic, daca bateria este defecta, veti primi o baterie noua. Daca aveti un consumator pe masina sau sistemul de incarcare este dereglat sau defect, va vor directiona catre un service specializat pentru a reparara sistemului de incarcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prezentare video
Aniversare 25 de ani
Testare automata
Produsele noastre
sunt verificate
inaintea punerii in vanzare cu ajutorul
laboratorului de testare automatizata
DIGATRON.
Doi oameni

Customer login

parola uitata