SEARCH THE BATTERY
Auto/Moto
Traction
Semi traction
Stationary
Rectifier
Accessories
Products

Fenomenele care apar la bateriile aflate in repaus timp indelungat

Fenomenele care apar la bateriile aflate in repaus timp indelungat

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Ce se intampla cu bateriile care stau descarcate pe timp indelungat sau sunt supraincarcate ?

Sulfatarea

SulfatareCand bateriile se descarca, se formeaza cristale din sulfat de plumb. Daca bateria nu este incarcata imediat, cristalele cresc, devin ireversibile electrochimic si bateria pierde din capacitate si se deterioreaza prematur. In timpul procesului de incarcare are loc desulfatarea bateriei prin descompunerea cristalelor mari de sulfat de plumb (PbSO₄).

PIERDEREA (CONSUMUL) DE APA

deshidratareEste datorata procesului de electroliza a apei care are loc in bateriile cu Pb si acid sulfuric (H₂SO₄). Apa se descompune in oxigen (O₂) si hidrogen (H), procesul fiind mai pronuntat la supraincarcarea bateriei, pentru tensiuni de incarcare de peste 2.4V/element adica peste 14.4V/baterie. Folosirea aliajelor Pb Ca a avut ca prim scop reducerea consumului de apa sub 1g/Ah si realizarea bateriilor fara intretinere tehnologica.

STRATIFICAREA ELECTROLITULUI

stratificareApare in orice baterie cu electrolit liber datorita atractiei gravitationale. Este mai redusa in bateriile cu electrolit fixat in separatori de tip AGM si nu apare in bateriile cu electrolit fixat in gel. Stratificarea face ca bateria sa aiba electrolit cu densitati diferite, in partea de sus cu densitate redusa si in crestere catre partea inferioara. Acest fenomen duce la reducerea performantelor la partea superioara si cresterea coroziunii si sulfatarii la partea inferioara a placilor din baterie. S-a analizat experimental si se utilizeaza in bateriile de tractiune un sistem de amestecare continua a electrolitului numit “air mixing system” (destratificare). Acest sistem permite cresterea performantelor bateriilor cu aproximativ 20%. Incarcarea bateriilor este un alt mod de a reface omogenitatea electrolitului.

3 comentarii

  1. Salut, data de fabricatie este trecuta pe baterie in cult este stantata si se descifreaza astfel exemplu: (CB 241307) asta inseamna CB=caranda batery
    24=saptamana din anul respectiv
    13=anul fabricatiei
    07=ziua fabricatiei

    Deci a fost fabricata in data de 07.saptamana 24 a anului 2013.Sper ca te va ajuta.

  2. Bunaziua am obaterie caranda de peste 5ani .Sunt multumit , Dar as vrea sa stiu cum aflu data de fabricatie ,ce reprezinta cifrele si literele impregnate pe carcasa?Vreau sa stiu daca a stat mult in magazin cind cumpar alta.MULTUMESC:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Video presentation
Aniversare 25 de ani
Automated testing
Our products
are checked
before putting on sale by using
automated testing laboratory
DIGATRON.
Doi oameni

Customer login

parola uitata