Aparatele si dispozitivele care servesc pentru producerea si utilizarea energiei electrice, impreuna cu cablurile de conexiune alcatuiesc, in ansamblu, echipamentul electric al automobilului. In functie de destinatie, aparatele echipamentului electric se impart in: – surse de energie electrica; – consumatori de energie electrica; Echipamentul electric asigura alimentarea cu energie electrica a aparatelor electrice atat in timpul deplasarii autovehiculelor cat si in stationare. Echipamentul electric al autovehiculului cuprinde sursele de energie electrica formate din bateria de acumulatori si generatorul de current (continuu sau alternativ) si consumatorii conectati prin cabluri electrice.
Sursele de energie – Bateriile si alternatoarele
Sursele de energie ale echipamentului electric al automobilelor sunt bateria de acumulatori si generatorul de curent (alternatorul). Bateria de acumulatori are rolul de a alimenta consumatorii de energie electrica in timp ce motorul functioneaza la o turatie scazuta a arborelui cotit sau cand motorul este oprit. La turatii mijlocii si mari ale motorului, alternatorul de curent debiteaza suficienta energie electrica si preia alimentarea consumatorilor. Bateria are rol de a furniza electricitate la demaraj si sustinerea consumurilor tranzitorii care necesita energie electrica superioara celei furnizate de alternator. Bateria ofera energie electrica in stationare pentru consumatorii conventionali din echiparea originala sau cei adaugati ulterior pe autovehicul. Bateria este in acelasi timp si un consummator in rulaj pe perioada de incarcare dupa demaraj. Alternatorul este furnizorul de electricitate in timpul rularii. Parametrii nominali ai alternatorului sunt specificati la turatie de mers in afara localitatilor adica aproximativ 2000-2500 rotatii/minut.
Consumatori electrici importanti
- instalatia de aprindere,
- instalatia de pornire,
- instalatia de iluminare si semnalizare (optica si acustica)
- dar si aparatura auxiliara folosita pentru marirea gradului de confort (stergator si pompa spalator de parbriz, instalatiile de climatizare si cele de incalzire, radioul, ceasul, display-ul etc.)
Autovehiculele moderne utilizeaza tensiunea continua de lucru de 12V. Conexiunea consumatorilor la sursele de curent se face cu un singur conductor, de obicei plusul (+), masa metalica a masinii constituind al doilea conductor prin cvare se inchide circuitul electric, minusul (-). In unele situatii, cand consumul de energie este mai mare (de exemplu, noaptea cand se folosesc farurile sau proiectoarele sau cand se alimeteaza o statie audio de mare putere), puterea consumatorilor poate depasi puterea alternatorului. In acest caz alimentarea consumatorilor se face simultan din ambele surse, bateria fiind legata cu alternatorul in paralel la bornele de aceeasi polaritate.
Demarorul electric
Este un motor electric de curent continuu, dimensionat pentru a pune in miscare arborele cotit pe care sunt pistoanele, printr-un sistem de cuplare si care la actionarea comenzii de pornire impreuna cu sistemul de aprindere asigura demarajul motorului autovehiculului. Fiind unul din consumatorii des folositi are si elemente care se uzeaza (periile colectoare, colectorul de pe rotor, lagarele rotorului-bucsi), fapt ce conduce la pornirea greoaie sau imposibilitatea pornirii, necesitand remedieri sau chiar inlocuirea.
Instalatia de iluminare si semnalizare
Contine consumatori electrici sub forma de lampi (becuri) si relee. Pe timpul functionarii motorului acestea sunt alimentate din alternator si nu solicita in plus bateria. Consumatori mai importanti sunt farurile si proiectoarele automobilului.
Climatizarea
Este o instalatie mare consumatoare de energie electrica, asa ca trebuie adoptat un mod economic de foosire a acesteia.
Salut.pentru instalatie de sonorizare de aproximativ 4000w ce baterii recomanzi caranda? Sa nu am probleme cu incarcarea pe alternator
Buna ziua,
Trebuie sa va preocupati de capacitatea si performantele bateriei pe care o veti folosi pentru sistemul audio de 4000W si de sistemul de incarcare pentru bateria care va alimenta sistemul de sonorozizare.
Recomandarea noastra este sa folositi 2 baterii. Una pentru pornire si una pentru sistemul de sonorizare.
De asemnea va recomandam un incarcator/redresor specilizat CTEK D250S + SMARTCHARGER care se leaga la alternator. Acest dispozitiv poate incarca simultan prin circuite separate 2 baterii, respectiv bateria de start si bateria de seviciu (utilizata pentru sonorizare). Bateria utilizata pentru alimentarea sistemului de sonorizare trebuie sa accepte curenti mari de incarcare/descarcare. Recomandam baterii de tip bipolar TES12-100.
Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la telefon 0745-572-265.